Acupunctuur

acupunctuurTRADITIONELE CHINESE GENEESKUNDE

1. ACUPUNCTUUR

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG/TCM). Acupunctuur herstelt verstoringen in de energiehuishouding door blokkades in de energiebanen op te heffen met behulp van dunne naalden. Hierbij worden naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. Het kan de oorzaak van een aandoening verhelpen of symptomen als pijn en vermoeidheid verminderen en wegnemen. Deze methode bestaat meer dan 2500 jaar en is nauw verbonden met Chinese filosofie.

2. CUPPING

Deze techniek zorgt doormiddel van het vacuum trekken van glazen bollen voor dat stagnatie in het spierweefsel wordt opgelost. Ideaal bij vast zittende spieren, rugpijn en andere pijnklachten.

3. MOXIBUSTION/ MOXA

Moxa komt van het Japanse ‘mogusa’ of ‘mo kusa’ wat brandend kruid betekent. In het Nederlands noemen we het kruid ‘bijvoet’ (Artemisia vulgaris). Kenmerk van moxa is dat het, wanneer je het aansteekt, langzaam opbrandt en heel heet wordt. De infrarode uitstraling doet aangenaam en weldadig aan en wordt therapeutisch ingezet bij koude patronen, bij pijnklachten en om het immuunsysteem te versterken. Vanaf een afstand wordt de moxa sigaar gericht op bijvoorbeeld acu-punten of geleidelijk langs een meridiaan bewogen.

De patiënt voelt het daar warm worden. Soms wordt de moxa samenmet een stukje gember verbrand of op het uiteinde van een acupunctuurnaald.

De warmte wordt opgenomen door het lichaam en verdrijft zo koude en damp. Ook bij ontstekingen die maar niet weg gaan, gebruik ik rondom het aangedane gebied moxa, om zo het gebied rondom de ontsteking meer te laten stromen. Zo kan de ontstekingshaard uitgesmeerd worden, waardoor het lichaam het beter kan oplossen.

4. ELEKTRO ACUPUNCTUUR

Elektro Acupunctuur is een interessante toevoeging aan de andere vormen van acupunctuur. Dit door een laag intense stroom op de naalden te zetten, waardoor de therapeutische effecten in sommige gevallen groter worden.

Vooral bij pijnbehandeling is de Elektro Acupunctuur een mooie aanwinst. Deze vorm van acupunctuur wordt vaak ingezet bij moeilijk te behandelen pijnsyndromen en ook bij de behandeling van verlammingen volgend op een beroerte.

De behandeling bestaat uit een half uur tot drie kwartier, waarna het effect van Elektro Acupunctuur direct gemerkt moet worden. Voor de directe pijnstilling wordt een stroom met 100 Hertz gebruikt. Na de stimulatie met deze frequentie echter, komt de pijn vaak weer opzetten. Bij het gebruik van 2 Hertz ontstaat er een pijnstilling die langduriger stand houdt, vaak echter treedt dan niet direct de pijnstilling op. Daarom is de combinatie van 100 Herz en 2 Herz de optimale behandeling van pijnklachten. Academische anesthesisten gebruiken deze methode soms ook, maar spreken dan van subcutane elektrostimulatie.

Prof.dr. Han heeft veel onderzoek gedaan naar de effecten van Elektro Acupunctuur bij het afwisselend aanbieden van beide frequenties. Deze techniek heeft het effect dat er direct pijnstilling ontstaat en dat deze pijnstilling ook langer blijft.

5. LASER ACUPUNCTUUR

Laser Acupunctuur zendt infrarode laserstralen uit via optische vezels. Het wordt aangebracht juist boven het acupunctuurpunt, zodat men de huid niet doorprikt. Dit laat ook toe frequenter te behandelen, bv in geval van: sportletsels, huidproblemen.

Deze vorm is vooral ook voor kinderen geschikt.

Het grootste verschil tussen Laser Acupunctuur en de klassieke naalden is de constante stimulus gedurende de behandeling.

Bij de klassieke naaldacupunctuur wordt de maximale intensiteit bereikt juist bij het doorprikken van de huid, daarna vermindert het effect geleidelijk. Bij Laser Acupunctuur daarentegen blijft de intensiteit constant gedurende de behandeling.

Belangrijk punt: Laser Acupunctuur brengt geen enkele schade teweeg aan het lichaamsweefsel en is niet invasief. Waardoor het een ideale oplossing wordt voor mensen die angst hebben voor naalden en kinderen.

Vele orthopedische, medische, neurologische en psychosomatische klachten zijn reeds succesvol behandeld met Laser Acupunctuur.

6. GUA SHA

Bij de behandeling wordt een speciale guasha olie op de huid gebracht. De olie gebruikt men enerzijds als bescherming, dat de huid niet beschadigd en anderzijds in verband met de bestandsdelen. Deze Guasha olie bestaat namelijk uit diverse chinese kruiden. Elk kruid heeft zijn eigen werking (ontspanning, ontgifting, warmte enz.) Men kan niet zomaar een willekeurige olie gaan gebruiken, omdat andere olieën bestanddelen kunnen bevatten waarop reacties in het lichaam kunnen ontstaan.

Vroeger werd in landen als Cambodja, Laos enz. vaak gebruik gemaakt van water, plantaardige olieën, sappen en zelfs wijn.

Op de plaats waarop de olie is aangebracht begint de therapeut dan met een speciale schraper te “schrapen“. De schraper is vervaardigd uit jade, hoorn of metaal. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkaden (afvalstoffen) zijn, verschijnen “bloeduitstortingen” (sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars. Aan de kleur van de sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen.

Doordat men zich vaker laat behandelen met guasha, krijgt men steeds minder rode vlekken, wat betekent dat het lichaam weer gezond wordt.

Het schrapen samen met de werking van de olie zorgt voor ontgifting van het lichaam. Het is dan ook raadzaam om nadien extra water te drinken!!

Guasha kan bij meer dan 400 klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten.

De lijst van klachten/ziekten die met Guasha behandeld kunnen worden is te lang om hier beschreven te worden maar bestaat o.a. uit :

 • Alle pijnsyndromen
 • Nek- en Schouderklachten
 • Hoofdpijnen en migraine
 • Rugklachten
 • RSI
 • Stress, Burn-out
 • Reumatische klachten
 • Astma
 • Verteringsstoornissen
 • Stofwisselingsstoornissen
 • Hoge bloeddruk
 • Chronische Vermoeidheid

Zoals we gezien hebben wordt guasha meestal toegepast voor fysieke klachten en door deze toepassing worden fysieke blokkades opgeheven waardoor het lichaam revitaliseert. Ons lichaam wordt weer vitaler doordat er een betere doorstroming plaatsvindt van bloed en energie, omdat afvalstoffen opgeruimd worden. Ook ons zenuwstelsel kan hierdoor beter gaan functioneren.

En juist omdat we een betere doorstroming krijgen van bloed en energie en doordat het zenuwstelsel beter gaat functioneren revitaliseert ons hele lichaam,ook het mentale/psychische gedeelte. Guasha veroorzaakt ook een soort prikkeling bij mentale/psychische blokkades waardoor een soort zelfreflectie optreedt die bewustwording tot gevolg heeft.

Hopelijk tot ziens bij het Huis van Jade Wellness Praktijk.